21/4/09

¿PER A QUI DEMANEM EL VOT?

Durant els últims mesos hem rebut un bon nombre de missatges en els què se'ns preguntava sobre les eleccions al parlament europeu. En un principi la qüestió més repetida era si Units x Valéncia pensava presentar candidatura, i una volta aclarit este interrogant al fer pública la nostra intenció, quina seria la nostra recomanació de vot.

A pesar de que hem contestat puntualment als qui s'han dirigit a nosaltres en este sentit, crec que es fa necessària una contestació general que aclarisca la nostra postura respecte a estos dos punts.

Les especials característiques de les eleccions europees fan extremadament difícil la concurrència per a un partit nou com el nostre, per tant, la decisió de no presentar candidatura obeïx a una qüestió purament tècnica i no a altres motius estratègics, de falta d'una visió europea pròpia, o de carència de recursos econòmics.

La nostra pretensió com partit és la de concórrer a totes les confrontacions electorals i de fet, treballem ja per a què les circumstàncies que ens impedixen estar presents en esta campanya no tornen a ser un impediment en el futur.

Respecte a si recomanarem o no el vot en determinat sentit als nostres militants i simpatitzants, la resposta té molt a vore ab lo exposat anteriorment.

Si haguérem pres una decisió estratègica a fi d'afavorir ab la nostra absència a determinada formació, seria lògic que a continuació férem públic el nostre suport a la mateixa, com ha fet per exemple Iniciativa – Els Verds al mostrar la seua adhesió a la candidatura encapçalada per Izquierda Unida... però este no és el nostre cas.

Si no tinguérem visió europea pròpia o mancàrem de recursos econòmics per a afrontar una campanya electoral, lo més senzill seria apel·lar a l'abstenció. Per a un euro escèptic l'abstenció sempre és un triomf i per a qui no pot afrontar una campanya oferix la possibilitat d'atribuir-se mèrits on no hi ha més que demèrits... però este tampoc és el nostre cas.

Finalment, si la nostra intenció és (al marge d'este cas puntual) presentar candidatura sempre, i tenint en compte que en els primers mesos del 2011 es convocaran eleccions locals i autonòmiques (excepte sorpreses politicojurídiques) ¿Quin sentit tindria demanar el vot per a una altra formació si en tan breu temps hem de disputar-nos-ho abdós? ¿Com podem recomanar el vot per al partit X si en poc més d'un any haurem de demanar als votants que en compte de triar a X ens trie a nosaltres?

La nostra posició una volta considerats tots estos elements, no pot ser una altra que la de situar-nos en la més absoluta de les neutralitats i deixar els nostres militants total llibertat de vot. Llibertat que d'altra banda, és pròpia de cada individu i per tant no pertany a cap partit.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Carles, cal reconèixer-te agudesa política quan dius -i bé- que els socis actuals dels que et demanen que recolzes van a fer campanya a una candidatura "rival".

És una de tantes contradiccions i fas bé de posar-la a la "palestra".

No obstant, i per eixe mateix motiu deixam fer una mica de política-ficció: ¿no haguera estat interessant plantejar-se la possibilitat a 3 o 4 setmanes de les eleccions una acció de recolzament a Enric Nomdedéu i a Coalició Europea, que estan tan pròxims als vostres plantejaments actuals d'UxV?

I més endavant fer valdre eixe recolzament per a intentar alguna "coseta" més cara les properes eleccions autonòmiques? I parle de parlar anar junts amb el nacionalisme majoritari.

Carles, no vull pegar-li voltes al "nano". Simplement especular en veu alta i en públic sobre possibles opcions que supose haureu valorat i no deixar per tancat el teu article (que, reconec, he votat que m'ha agradat molt).

Pep

Anònim ha dit...

No ho entenc. Si hi hà vocació de presentar-se, que més dona si no s'apropa als 2000 vots de les darreres eleccions? Jo entenc que és un esforç, però també és una oportunitat de fer veure una veu nova.
I si no, és una oportunitat per tal de treballar per l'unitat del valencianisme, recolzant a Coalició Europea, l'única veu valenciana viable.

Anònim ha dit...

No ho entenc. Si hi hà vocació de presentar-se, que més dona si no s'apropa als 2000 vots de les darreres eleccions? Jo entenc que és un esforç, però també és una oportunitat de fer veure una veu nova.
I si no, és una oportunitat per tal de treballar per l'unitat del valencianisme, recolzant a Coalició Europea, l'única veu valenciana viable.

Anònim ha dit...

Més que el fet de no recolzar la candidatura del BLOC, el que no m'ha agradat és que es parle de competir amb esta formació política a les eleccions del 2011. Més enllà de que entenc que Units per València voldrà fer-se voler i no donar un suport gratuït en este moment al BLOC (supose que és un pas que s'ha de madurar), se suposa que les dues parts ( i més partits i sensibilitats) esteu per la unió del valencianisme i per la construcció de l'espai valencià de progrés, que és el que molts valencians esperem i desitgem.
Salut!

Joan ha dit...

Com molt bé dius, són unes eleccions prou complicades per a un partit xicotet. Els fets de la circumscripció única, la consideració d’eleccions secundàries per l’electorat, etc. condicionen en gran mesura les opcions d’aquells que es presenten en solitari. La ciència política ens ensenya que les eleccions europees són utilitzades pels votants de dos maneres: com a vot de castic al govern de l’estat corresponent i com a experiment, donant suport a opcions a les quals difícilment donarien en unes eleccions considerades importants o decisives.
Un altre és el tema d’anar en coalició per a no perdre el vots fidels o donar llibertat de vot, amb la conseqüència lògica de la fragmentació i pràctica pèrdua del mateix. Deixar que l’afiliat faça el que vullga amb el seu vot equival a desmotivar-lo a més de “desideogilitzar-lo” per a que prenga partit quan realment ja ho ha fet. És a dir qui està realment convençut dels ideals del partit que defensa, seguirà fidelment les grans línies del programa polític del mateix.
Considere que a estes altures Opció NV cauria en els mateixos erros de tot el valencianisme anterior, donant llibertat de vot als afiliats i sense posicionar-se clarament davant el mercat electoral; no ser ni carn ni peix. Hi ha un espai que es pretén omplir, a més de oferir possibilitats d’experimentació als, cada vegada més, desencantats per les opcions clàssiques, i és precisament en este tipo de convocatòries electoral son realment podem donar un primer i gran pas en la tasca que els valencianistes estem demanant i desitjant des de fa temps.
Un pas avant.

Miquel Àngel Gascón ha dit...

Per a mi, naturalment, no és un erro esta falta de posicionament oficial i el donar llibertat de vot als afiliats d'UxV. Són les circumstàncies del moment.

Llegint algunes opinions en comentaris aci i en fòrums virtuals i reals, pareix que UxV està "condenada" o, per dir-ho d'alguna manera, no li queda més camí a UxV que convergir (de la manera que siga) en el BLOC. Pero crec que no és aixina, UxV és una formació política independent, i haurà de prendre les decissions que considere oportunes en el moment que determine la direcció i els militants. I naturalment, no hi ha una única possibilitat de futur.

Anònim ha dit...

jo pense que ONV hauria de fixar definitivament el seu nom en UxV, sumant intel·ligent als pocs que formen UxV fora d'ONV. Ho dic perquè Units per València és un nom prou més normal per la societat valenciana que no li agraden les estridències. Clarament açò no significaria perdre el sentit valencianitat o de nacionalisme valencià, per a coses com eixes ja estan els estatuts i els fets del dia a dia.

Si UxV tinguera un projecte municipal més enfortit. Pense que seria molt positiu pel futur de la nació. Com diuen, competir amb el BLOC en més baixa mesura i més competir amb el PP i el PSOE, que és la vertadera taca negra que tenim. De totes maneres, pense que l'actitud de la llibertat de vot, és de les posicions més valides que podia haver.

Carles ha dit...

Amic Pep, em vas a permetre que tire mà de la ironia per a contestar-te.
Tenint en compte que és més que probable que es reedite Compromís en el 2011 i que cap dels socis actuals del Bloc demanaran ara el vot per a esta formació, seria lògic pensar que la millor manera d'intentar alguna “coseta” de cara a les eleccions autonòmiques és, sense cap dubte, fer lo mateix que ells i no demanar el vot per al Bloc.
Ara sense bromes. Tinc la convicció que per al 2011 està tot el peix venut i que finalment es construirà un tercer espai a l'esquerra del PSOE, un espai que ja li quedava xicotet a EU i que ara serà disputat entre dos, i sincerament, en eixe viatge UxV no pinta res.
Al següent anònim, el que diu no entendre-ho. Tal com he explicat en l'article, no és una qüestió de vots (estratègica), no nos fa por traure'n més o menys que a les generals, és una qüestió d'impossibilitat tècnica.
Per a presentar-nos hauríem d'aportar l'aval d'un determinat nombre de càrrecs públics o la firma d'una gran quantitat d'electors i en abdós casos el temps i esforç necessaris no mereixen la pena.
Quant a l'oportunitat per a treballar per la unitat del valencianisme he de dir-te que portem treballant en eixa línia des dels nostres inicis i no cal estar presents en unes eleccions determinades o recolzar una llista aliena per a continuar perseverant en això.
Al següent anònim a qui no li agrada que es parle de competència UxV – Bloc:
Tota la retòrica entorn de la unió del valencianisme la creació d'un espai comú, etc. etc. no lleva per a què en l'actualitat i en el futur (tal i com estan ara les coses), abdós formacions competim per una determinada porció de l'electorat. En quant es convoquen les eleccions autonòmiques i locals “tots” els partits polítics que ens presentem exercim una competència sense més límits que els propis mijos per a aconseguir el nombre més gran de votants possibles.
No es tracta de posar-se en valor ni de fer-se voler. Units x Valéncia és un partit polític ab totes les seues conseqüències, no som el “miniyo” de ningú, ni un substitutiu momentani, ni un grup constituït per a aconseguir una posició avantatjosa per a negociar la incorporació en un altre partit.
Si ens haguérem sentit identificats prou ab una altra força política no ens haguérem constituït com partit, simplement obríem entrat en ella a peu pla.
La “unió del valencianisme” és un enunciat atractiu que moltes voltes es posa com a capçalera d'un full de ruta que no té res a vore ab este títol.
A l'amic Els que considera que donar llibertat de vot al militant equival a desmotivar-lo i desideogilitzar-lo, he de contestar-li que el mateix efecte produïx la recomanació de vot a una formació distinta. Si hui és igual votar a X en compte d'al propi partit ¿perquè no és vàlida esta mateixa equació quan abdós concórreguen per separat a unes eleccions?
D'altra banda, considerar que l'error de tot el valencianisme anterior és haver donat llibertat de vot als afiliats sense posicionar-se clarament davant del mercat electoral, és simplificar mooooooolt els problemes del valencianisme “anterior”.
Sobre no ser carn ni peix sinó més prompte carn picada mixta ab "tropezones", podran parlar altres ab més coneixement de causa que nosaltres. Units x Valéncia modestament continua caminant el mateix camí des dels seus inicis intentant mantindre una posició coherent.
Un pas avant... l'hem donat, i dos i tres i els que faça falta, però no tot depén de nosaltres. No som mes que una peça de l'engranatge a la què a voltes se li demana més responsabilitats de les què té.
Miquel Àngel a tu no et conteste, ja ens prendrem un café
A l'últim anònim. Des que Opció es va integrar en Units x Valéncia parlem sempre d'estes sigles en les quals ens agrupem tots. No hauràs llegit en el meu article que em referira en cap moment a ONV.

Tal com dius UxV està pensada precisament per a arribar ab major facilitat a l'electorat sense perdre ni una miqueta de l'essència que ens va moure a iniciar esta aventura.

Intentem tindre un projecte municipal més fort, però també un projecte comarcal i un projecte nacional. No pretenem quedar-nos en cap reducte sinó arribar al màxim nombre de suports possible.

Torne a reiterar que al marge de coincidències en els eixos ideològic o territorial, d'eventuals col·laboracions o de la major o menor comoditat en el tracte, som competència de TOTS els altres partits, no perquè tinguem una especial fixació en això, sinó perquè aixina són les regles electorals, cada vot que aconseguix un no l'aconseguix un altre.

Carles ha dit...

Com el divendres Units x Valéncia fa la seua tradicional ofrena als Maulets el divendres a les 8 de la vesprada, CHOVIENDIRECTE s'avança a demà dijous a partir de les 6.
Estaré a la vostra disposició per a parlar sobre este tema o de lo que vullgueu (incluido todo en Windows Live Messenger: choviendirecte@hotmail.com

Anònim ha dit...

Moviment Valencianiste per Europa necesita varias actas de concejales electos para poder presentarse a las próximas elecciones europeas. ¿UxV estaría dispuesto a ofercer las firmas de sus concejales para que en las próximas europeas se pudiese presentar una opción valencinista?

Salutacions cordials.