20/2/18

EN NOMDEDÉU


Enric Nomdedéu va escriure un twit l'altre dia “El PP voldria canviar a Bonig, però l’alternativa és cim un ximpanzé amb una ballesta.” Lo que sucedió a continuación les sorprenderá… (o no).

Bramen les hosts twiteres des de llavors demanant el cap del secretari autonòmic d'ocupació i director del SERVEF i ho fan mentres alcen torxes, forques i piques a compte del twit, sostenint que en una arrancada de masclisme furibund, Nomdedéu li va dir ximpanzé a Eva Ortiz (número dos del PPCV) afirmació esta, que per poc que es tinga un mínim de comprensió lectora, es manifesta com falsa.


La bona qüestió és que no importa el twit, ni lo que volia expressar, sinó l'oportunitat que brinda als hooligans per a manifestar-se en tota la seua esplendor. Vegem.

Almenys fins fa un quart d'hora, vivim en una democràcia on la llibertat d'expressió està consagrada per la Constitució (eixe text que tant exalcen alguns només quan afavorix als seus interessos). Per tant, Enric té plena llibertat per a expressar que segons la seua opinió Ortiz no és la persona adequada per a substituir a Bonig i davant d'esta llibertat està la de qualsevol altra persona per a opinar i manifestar lo contrari. Inclús s'estén esta llibertat a la critica tan feroç com es vullga al propi Nomdedéu per esta o qualsevol altra opinió, per la seua tasca com a càrrec de la GVA, com a polític o com a àrbitre de l'elegància.

Ara bé, en compte de contrastar la seua opinió amb la contrària, els haters han optat per retòrcer l'argument i on s'opinava sobre les aptituds de l'al·ludida es pretén vore una observació sobre el seu genere i ací ve l'argument màxim per a la crucifixió del polític. No deixes que la realitat fota una bona notícia… ni una bona caça de bruixes tampoc.

Sol dir-se que si dubtes que alguna cosa referida a la dona pot ser masclista, la primera cosa que has de fer és substituir a esta per un home i si resulta ridícul, no hi ha dubte, és masclisme. Aixina que fem la prova. ¿Canviaria alguna cosa si en compte de referir-se a Eva Ortiz com un ximpanzé amb una ballesta ho haguera dit per exemple de Paco Camps? ¿Algú li haguera acusat de dir-li ximpanzé a Camps? La resposta a ambdós preguntes és no. Una volta més, el pecat no està en l'obra sinó en els ulls que l'observen. Masclisme no és criticar una dona, sinó criticar a algú per ser dona i Nomdedéu no ha fet açò últim.

¿Voleu saber que és masclisme? Jo vos ho diré.

Simultàniament a esta polèmica, han aparegut fotos de Mónica Oltra (que no és sant de la meua devoció) en la seua exaltació com a Fallera Major i els comentaris no tenen desperdici. Ni un d’ells ha sigut per a opinar sobre la seua capacitat per a representar a la falla. Tots han sigut sobre el seu aspecte físic o sobre el trage triat per a l'esdeveniment. Això és masclisme pur exercit en massa ocasions per les pròpies dones.

En definitiva. Que twitter i la resta de xarxes socials no deixen de ser una barra de bar on qualsevol es permet opinar sobre física quàntica i entre tanta borumballa jo preferisc la ironia, el sarcasme i l'espontaneïtat de Nomdedéu, encara que a voltes puga portar-li a ficar-se en algun embolic.