26/1/10

TRES "R" PER A FRANCO

Resulta difícil de creure que més de 23 anys després de la retirada de l’estàtua de Franco de la plaça del cap i casal, la seua figura continue planejant sobre l’actualitat política valenciana.

U pot entendre que durant els primers anys de la democràcia, quan encara podia escoltar-se el so de sabres en la foscor, els polítics que van dirigir la transició actuaren ab peus de plom. Però ara, ¿quina excusa pot esgrimir-se per a què l’estàtua d’un dictador continue generant polèmica?

I no és només això de l’estàtua lo que em preocupa. Passejant per la ciutat de Valéncia encara poden observar-se símbols predemocràtics que han sobreviscut inexplicablement a governs de distints colors aferrats a les fatxades d’edificis de titularitat pública i ahí continuen sense que els afecten lleis ni sensatesa.


En ple segle XXI, ab la nostra consolidada democràcia en plena vigència, va sent hora que s’aplique un equivalent a la norma de les tres R tan utilitzada per a cuidar el medi ambient (reduir, reciclar i reutilitzar) i que en el cas de la ciutat de Valéncia podria transformar-se en un “Rita: reduïx i recicla” per simple ecologia democràtica.

Reduir a zero els símbols franquistes no necessita més que de la voluntat de l’Ajuntament. No són necessaris grans projectes, ni grans pressupostos, només voluntat, aixina que ¿que ho impedix?

Emmagatzemar estàtues com s’emmagatzemen llavadores velles en grans abocadors no servix per a res ni contribuïx a res, perquè tot lo que s’amaga ix a la llum tard o prompte. Reciclem tot allò que es puga reciclar, donem-li valor al nostre patrimoni en compte de convertir-lo en depòsit de pols i brutícia.

No hi ha millor destí per a una estàtua de bronze que va simbolitzar l’opressió que ser fosa per a renàixer en una altra de nova que simbolitze la llibertat. Reciclem Franco i passem pàgina d’una vegada. Abracem definitivament la nostra condició d’hòmens i dones lliures sense rèmores del passat.



Publicat per Levante-emv el 26/01/10

9 comentaris:

Feliu ha dit...

No aniria mal fondre-la i fer amb una ulla estàtua del rei Jaume I, o de Joan Baptista Basset (això ja seria demanar massa) o d'Ausiàs March, per dir nomé stres personatges de la nostra història.

Feliu ha dit...

Perdona, Carles, si em pose on no m'importa: independentment que ho rebutjareu, se vos ha convidat més o menys oficialment a participar (o almenys parlar) per a que UxV participara de la Coalició Compromís?

Anònim ha dit...

Parlar de Franco ara es com parlar del moro Musa. No toca, que diria l'inimitable Jordi Pujol, ara no toca. Toca recalzar una proposta valencianista seria cara a les properes eleccions. Morera s'ha enganyat, i va en males companyies, trencant el treball fet abans per Pere Mayor. Una pena. Confie que Units tinga prou força per a espentar i fer-se vore.
Ànim.

Carles ha dit...

Amic anònim. Efectivament no hauria de ser normal que a estes altures tornara a eixir Franco a la palestra i no he sigut jo el que l'ha tret. La notícia dels problemes ab la ubicació de l’estàtua és de plena vigència i s’ha produït fa pocs dies. Crec que va sent hora que perdem la por de reivindicar la desaparició d’uns símbols que representen una etapa dura per al nostre poble i especialment sagnant per al nacionalisme valencià.
I per descomptat, toca reactivar una proposta valencianista seriosa de futur, però sense perdre de vista també el present i els problemes, grans o xicotets que afecten el nostre poble.
Gràcies per la teua confiança, procuraré no defraudar-la.

Feliu, no hi ha pregunta que no haja de ser formulada i per descomptat no tinc cap inconvenient a contestar qualsevol qüestió. Breument et diré que sí que vam ser convidats a formar part d’eixa coalició. Se’ns van explicar les motivacions, els objectius i els mitjans. Nosaltres vam exposar les nostres raons de caràcter programàtic, ideològic i estratègic i finalment no arribarem a un acord. Si vols aprofundir més en este aspecte, t’invite a contactar ab mi qualsevol dilluns entre les 19:00 i les 20:00 hores per mitjà de CHOVIENDIRECTE (http://unitspervalencia.org/UNITSXVALENCIA/CHOVI%20EN%20DIRECTE.htm), i estaré encantat d’explicar-te fil per randa, els punts en què no vam trobar acord.

Feliu ha dit...

Moltes gràcies, carles. estaria encantat de poder fer-ho, però a eixes hores estic encara treballant, i tot el que puc fer és connecatr-me una estoneta per llegir el correu i vore què es cou per ahí; no obstant, no decline la teua invitació per si de cas puc "escapar-me".

Anònim ha dit...

Quitar la de uno, para poner la de otro ¿? Joan Baptista Basset ¿? ... no lo entiendo.

Anònim ha dit...

Doncs si no ho entens, llig llibres d'història, que mal no te faran.

Anònim ha dit...

Leí uno de matematicas, decia ...
Joan Baptista Basset + x - a * c + D / r = Paises catalanes = Imposicion = Dictadura = Dictadores = Estatuas = Retirada de estatuas = fundicion de estatuas ...

Feliu ha dit...

Amic anònoim, que la revista "Hola", enacara que en ella isca Carmencita, la néta de Franco, no és un llibre d'història. A més, qui parla de Països Catalans? Jo parle dels furs del Regne de València,però pel que es veu a tu t'atrau més les Leyes Fundamentales del Movimiento. Què li anem a fer? Parlem idiomes diferents, mai millor dit.