14/6/16

ON NO HI HA SANG NO ES PODEN FER BOTIFARRES



Podria ser una simple anècdota sense importància, però d'acord amb lo que veig i llig en la plaça virtual que és el mur del Facebook, és més aïna un símptoma. En el meu poble la campanya de la coalició #Alavalenciana l'està fent en solitari el cercle de Podemos.

Per a calibrar en la seua justa mesura esta dada cal tindre en compte que no és que no existisca un col·lectiu de Compromís consolidat en la població, tot al contrari. Els del logo carabassa tenen un regidor que forma part de l'equip de govern, mentres que són els de Podemos els qui no tenen representació en l'ajuntament.


Aixina les coses, mentres s'exhibix una total comunió entre Podemos, Compromís i Esquerra Unida a nivell general, amb lo que ens trobem a nivell local és amb un partit estructurat de braços caiguts d'una banda i amb un altre molt més difús plenament implicat en la campanya, però (i ací està lo curiós del cas) només per a una part de la coalició. M'explique. Els del redolinet només pengen cartells dels seus i per tant, no hi ha ni un cartell de Baldoví penjat a Sollana i això és greu si considerem que Baldo és de Sueca (el poble del costat) i és el diputat amb major nivell de popularitat de tota la candidatura d'Alavalenciana… però no és de Podemos, és del Bloc.

Una altra cosa és Mónica. Ella si que pareix “molarles” als de Podemos. No es presenta, però apareix en el cartell genèric de la Gran Coalició, eixa que comprén a totes les confluències, marees i brioxeria de sucar en la llet. Ella, junt amb Colau, eixe xic de IU que no me'n recorde com li diuen i la resta del nucli irradiador de Pablo sí que mereix ser penjada per les hosts de believers. Ella sí que és una icona per a Podemos, però sobretot, ella no és del Bloc.

#Alavalenciana és un matrimoni de conveniència, un arreglet circumstancial entre persones que no es volen i que prendran camins separats al sendemà de les eleccions (o no) i on no hi ha sang no es poden fer botifarres. El problema vindrà quan les mateixes circumstàncies que han provocat este fugaç enllitarment es repetisquen però per a les eleccions autonòmiques.

Les enquestes ja mostren com #Alavalenciana pot convertir-se en la força més votada i fer-se amb la Presidència de la Generalitat a peu pla, cosa que pot produir-se abans de lo que s'espera (recordem que des de la modificació del nostre Estatut, Presidència pot dissoldre les Corts i convocar eleccions).

¿Que ocorrerà si es planteja un Compromís ampliat? ¿Qui sobrarà en els cartells? ¿Hi haurà sang per a fer botifarres o correrà la sang a borbollons?