9/10/13

RECUPEREM LA DIGNITAT



Els valencians xafàvem els camins d’Europa molt de temps abans de que es parlara d’unitat econòmica o política i ho féiem obrint mercats, sense ajuda institucional ni grans infraestructures que ho facilitaren.

Hem sigut capaços de construir una economia florent basada en l’agricultura i de projectar esta cultura de l’esforç per a crear grans nuclis industrials repartits per tota la nostra geografia i una potent indústria agroalimentària que, amb el complement del turisme, ens han fet convertir-nos en una de les regions europees amb major potencial.

Continuem sent els mateixos, tenim les mateixes capacitats, el mateix esperit, però l’efecte que ha causat la ineptitud dels nostres governants prolongat en el temps, ens ha deixat en una situació d’extrema gravetat.


El nostre ecosistema econòmic no s’ha afonat per casualitat, sinó per la falta de visió a llarg termini, el populisme electoral i la falta de pes polític de què han presidit les nostres institucions.

El resultat: un teixit empresarial debilitat, una agricultura agonitzant i un sistema financer en mans d’interessos forans.

La nostra obligació és oferir a les generacions futures l’oportunitat de desenrotllar una vida plena i de qualitat en una societat pròspera i hem d’establir els mecanismes per a què això siga possible, començant per l’educació, la innovació, la investigació i l’aportació del valor afegit. Hem de crear les condicions idònies per al creixement i l’expansió dels distints sectors econòmics, crear infraestructures que fomenten l’intercanvi de coneixement, persones i productes i que ens connecten amb Europa, el nostre mercat natural, ajudar a l’exportació i afavorir la transformació de les PIMES per a fer-les competitives.

Però tots els esforços realitzats en este sentit entropessaran ara amb un problema de prestigi derivat de la conducta dels nostres dirigents. La seua manera d’exercir la política ha generat la percepció que la corrupció i el balafiament són habituals en les nostres terres i mai podrem recuperar el pols econòmic mentres existisca esta llosa sobre nosaltres.

La recuperació de la percepció que sobre els valencians es té, ha de donar-se necessàriament des de les institucions d’autogovern i açò no serà possible si els que tenen el poder en elles no se les creuen, les dignifiquen i les posen en valor.

Necessitem unes institucions fortes, serioses i centrades en millorar les condicions de vida de les valencianes i els valencians, garantir el seu dret a l’educació, a la sanitat, a la vivenda i a un treball digne, necessitem un finançament just que assegure eixos drets i necessitem tindre la seguretat que les persones en què depositem eixa responsabilitat van a exercir-la de manera honrada.

Hem de recuperar la dignitat, l’orgull de ser i sentir-se valencians. Només aixina podrem exigir respecte als que pensen que poden decidir per nosaltres què és lo que som i només aixina podrem tornar a ser lo que vam ser.