11/3/21

LES COSES QUE PODRÍEM FER

 

Esta setmana es compleix un any de les primeres mides per a contindre la COVID19. Un any des de que va sonar l'última mascletà, les falles van quedar a mig plantar i es va apretar el botó de pause de la festa.

Des de llavors, s'han succeït confinament, desescalada, nova normalitat, excés de confiança, segona ona, tercera i marxa arrere. Durant este temps, governs de tots els colors i formats han pres decisions encertades i errònies, s'ha rectificat mentre s'aprenia. Unes voltes s'ha optat per extremar la prudència i altes, per tot lo contrari.

Un any ens dona una certa experiència a tots, però també esgotament. Als qui han hagut que prendre decisions i als qui hem hagut de viure amb elles. Açò s'està fent més llarg que un dia sense pa i es nota.

Este matí reflexionava sobre les coses que podem fer i que el temps ha demostrat que tenen un mínim de risc (el risc zero no existeix) comparant-ho amb les coses que podríem fer aplicant criteris similars.

Podem anar a treballar, viatjar en transport públic, estudiar, passejar pel carrer o fer la compra amb un mínim de sentit comú i amb les precaucions que quasi tots hem adoptat sense problemes (mascareta, gel, distància).

Se m'ocorren algunes coses que podríem fer amb idèntiques mides de seguretat i paregut baix risc com per exemple la romeria de Castelló, l'ofrena de flors a la Mare de Déu dels Desemparats, les mascletaes i la nit del foc, estes tres últimes sense públic (com els partits de futbol).

Per desgràcia, eixa experiència que hem adquirit durant este any, també ens ha ensenyat que qualsevol activitat que siga susceptible de ser arruïnada pel comportament de les persones, acabarà malament.

Ojala tinguérem la suficient maduresa com a societat per a poder programar actes com els que he descrit, però tots sabem que si per exemple es fera una mascletà demanant-li a la gent que no s'acostara al recinte, una hora abans ja estaria tot ple de descrismats de tota edat i condició.

Penseu en això quan alguna mida de les que s'adopten vos semble exagerada. Penseu en les coses que podríem fer si les férem com toca.