11/11/19

LO QUE N’HI HA JUGA


Fa quatre dies mal comptats, anaven els de Compromís queixant-se de la decisió presa per Ximo Puig d'ajuntar les eleccions autonòmiques amb les generals. Culpaven a esta coincidència dels seus “roïns” resultats. El vot dual, deien.

I va i ahir tornem a votar i no hi ha coincidència, ni vot dual i els resultats són els mateixos.

Hi ha un defecte de percepció en el fet de pensar que en l'anterior contesa electoral es va obtindre un mal resultat. Una distorsió que ha condicionat decisions sobre com es concorria a estes que ni entenia jo llavors, ni entenc ara.

València no és Euskadi ni Catalunya als efectes del vot a les generals. No ens pareixem en res. Ells tenen el seu propi ecosistema de partits i la seua influència s'ha fet notar des de la restauració de la democràcia i això té les seues conseqüències. Si intentem comparar-nos, ens instal·larem en la permanent decepció.

La configuració del nostre electorat dóna per a un diputat d'estricta obediència valenciana, dos a tot estirar. Aixina va ser amb Unió Valenciana (sí, ja sé que no a tot el món li agradarà l'equiparació) i aixina li esta passant a Compromís. És lo que n’hi ha… i lo que n’hi ha juga.

L'única manera de trencar amb esta barrera és la perseverança i la demostració empírica de què votar “lo nostre” resulta útil i profitós per a les valencianes i els valencians, cosa que no s'aconseguix corrent per a ser els primers en oferir-se com a socis o amb una campanya basada precisament en presentar-se com a garant de que el PSOE governaria amb els teus suports (una cosa és com ho penses i una altra molt distinta com ho escolta l'electorat).

Perseverança, utilitat i VISIBILITAT. Difuminar-se, desaparéixer del candeler absorbit per sigles alienes pot servir per a obtindre tres diputats més de manera momentània, però no per a consolidar res. A partir d'ahí o u es sotmet de manera permanent a un projecte forà o es torna a la realitat pròpia (si esta no te tanca la porta als morros).

Per a mi, el resultat de Compromís ha sigut més que bo pel que fa als vots obtinguts. S'ha consolidat el diputat. Però s'ha perdut en visibilitat ja en la mateixa campanya i dure lo que dure esta legislatura, Baldoví ja no tindrà la mateixa capacitat d'influència (fóra esta poc o molta) com a subaltern de Más País. De com es gestione el resultat a partir de hui, es poden assentar les bases d'un futur creixement (sense perdre de vista com som els valencians per a açò) en solitari o la de tornar a transitar sendes fent de Sancho Panza del primer Don Quijote que passe, esperant no esgotar en el trànsit la paciència del votant.